Intel·ligència espiritual

Teresa Costa-Gramunt

Ja veig els materialistes recalcitrants com arrufen el nas en llegir “intel·ligència espiritual”, i es tapen les orelles per no fer atenció a una teoria que deu fer pel cap baix un quart de segle que avança: la teoria de les intel·ligències múltiples. Howard Gardner, el seu codificador, va identificar vuit formes d’intel·ligència en l’ésser humà. Però d’uns quants anys cap aquí, científics i investigadors sostenen que aquest quadre de les intel·ligències múltiples no es completa sense la intel·ligència espiritual, també anomenada “existencial” o transcendent.

Francesc Torralba, que ha escrit d’una manera molt amena l’assaig Inteligencia espiritual (Plataforma editorial), remarca en el seu pròleg que és conscient que l’expressió “intel·ligència espiritual” pot suscitar, en la nostra àrea cultural, perplexitats i incomprensions. I és que, en certs àmbits, una visió materialista de l’existència nega aquesta dimensió humana de la persona.

No hi cap acte humà que no sigui guiat per l’esperit, fins i tot en la seva omissió o defecte, encara que, paradoxalment, omissió o defecte potser constitueixen la seva cara més vistosa i propera. I és que allò que Torralba anomena “anèmia o atrofia de la intel·ligència espiritual” propicia actituds ben conegudes com ara el sectarisme, el fanatisme, el gregarisme, la banalitat, el consumisme, el buit existencial, l’avorriment, l’auto engany, el gust per allò vulgar, la intolerància, el narcisisme i la paràlisi vital. Però, si Francesc Torralba dedica un capítol sencer a exposar les manques en la intel·ligència espiritual perquè les puguem reconèixer en nosaltres i en el nostre entorn, la major part del llibre es dedica a explicar fil per randa en què consisteix aquesta intel·ligència integradora i potenciadora de totes les altres, així com de la forma que es manifesta.

Torralba enumera els poders de la intel·ligència espiritual, una pila, per això aquí només n’esmentaré uns quants: la recerca del sentit de la vida i del misteri, l’auto coneixement i l’auto transcendència, el goig estètic, la facultat de discernir i valorar, la capacitat de meravella, l’elaboració d’ideals, la crida interior o vocació, el sentit de relligació amb la vida, amb el Tot, la capacitat de llegir en els símbols…

I com cultivar la intel·ligència espiritual? Amb la pràctica de la solitud i del recolliment, la contemplació, el gust per filosofar, l’espiritual en l’art, l’exercici del diàleg tal com l’entenia Sòcrates, l’exercici físic moderat, l’experiència de la fragilitat, la meditació, el goig d’escoltar música, la pràctica de la solidaritat. Tot plegat ben conegut si no fos que totes aquestes actituds demanen concentració, assossegament, disponibilitat i voluntat de millora. I això costa un esforç.

Cal determinació i voluntat per anar a contracorrent dels estímuls que rebem tothora, estímuls que van en direcció contrària, sense tenir present que el conreu de la intel·ligència espiritual (la religiosa només n’és una cara) augmenta la qualitat de les relacions, ens equilibra, ens atorga consciència dels límits, ens aboca a la consciència crítica i autocrítica, ens dóna la capacitat de sacrifici, ens fa més transparents i receptius, ens projecta cap a la dimensió profunda de la vida, ens nodreix de creativitat per afrontar-la… Si no tinguéssim intel·ligència espiritual, hauríem d’inventar-la per tal de no esdevenir llops per a nosaltres i els altres, per a pacificar el món i fer-ne una veritable llar.

2 comentarios:

  1. Bona reflexió, la reserca del sentit de la vida i el misteri. Ens fa més transparents i receptius, en projecta cap a la dimensió profunda de la vida.

    ResponderEliminar
  2. . COMO DESARROLLAR INTELIGENCIA ESPIRITUAL
    EN LA CONDUCCION DIARIA

    Cada señalización luminosa es un acto de conciencia

    Ejemplo:

    Ceder el paso a un peatón.

    Ceder el paso a un vehículo en su incorporación.

    Poner un intermitente

    Cada vez que cedes el paso a un peatón

    o persona en la conducción estas haciendo un acto de conciencia.


    Imagina los que te pierdes en cada trayecto del día.


    Trabaja tu inteligencia para desarrollar conciencia.


    Atentamente:
    Joaquin Gorreta 55 años

    ResponderEliminar